lørdag 23. januar 2010

Etisk handel/hurra for Stormberg!

Den Kristiansandsbaserte turtøysprodusenten Stormberg er kjent for å være en såkalt etisk bedrift. 1% av årlig omsetning går til veldedige formål. Minimum 25% av arbeidsstaben skal være folk som ellers ville hatt problemer med å komme seg inn på arbeidsmarkedet, som f eks tidligere insatte, eksnarkomane, folk som "sliter litt psykisk", osv. Tøyet er produsert under verdige forhold for de som lager det, og er også klimanøytralt.

I går (22. januar) gav Stormberg bort hele dagsomsetningen til Røde Kors/Haiti. Det vil i praksis si at jeg som kunde sponset Haiti med 1100 kr (Forøvrig myyye mer enn jeg hadde tenkt å bruke! -Tror jeg trenger lønnsforhøyelse...!), og "fikk" tøyet jeg bestilte. Alt i alt endte dagsomsetningen opp på over 400.000 kr; absolutt ikke verst for en bedrift som består av tre butikker + nettbutikk!

Reklameverdien i måten de driver på er forhåpentligvis enorm. Og for meg som kunde liker jeg å vite at det jeg kjøper ikke er produsert under uanstendige forhold for de ansatte. Nike er eksempelvis et merke jeg har boikotta i årevis, ettersom de er svartelistet for å benytte seg av barnearbeid, og manglende beskyttelse mot gift/giftige avgasser for de som jobber i produksjonen.

Synes forøvrig det er vanskelig å vite hva slags produkter man skal kjøpe for å vite at retningslinjer i forhold til blant annet menneskerettighetene blir fulgt. Selv prøver jeg vel egentlig bare å unngå det som jeg vet er ille, og krysse fingrene for at det jeg ender opp med å kjøpe er bedre. -Ikke lett å vite hva man skal unngå!

Husker forøvrig fra da jeg jobbet i Kristiansand, at mange kinesiske fabrikker ble nedlagt/bare hadde råd til å drive på dagtid etter OL. Da ble det nemlig innført krav om gunstigere arbeidsforhold for fabrikkarbeiderene. I hovedsak gikk dette ut på minimumslønn, overtidstillegg, krav om matpauser, beskyttelsesutstyr og at fabrikkarbeiderene ikke hadde lov å jobbe mer enn x atall timer i uka. Selvfølgelig dumt for de som mistet jobb og inntekt! Men tror likevel det var et bra tiltak nasjonalt på lang sikt, og selvfølgelig også bra for de som fikk beholde jobbene og fikk bedre arbeidsvilkår. Men er ganske sprøtt at det å ta et minimum av hensyn til ansattes liv og helse skulle få så drastiske konsekvenser. Sprøtt også at mange bedrifter med viten og vilje velger å samarbeide med slike produsenter!

Stormberg har på mange måter gått litt i bresjen for det å selge etiske produkter til det vide publikum (da tenker jeg på i motsetning til de sære afrika-butikkene rundtomkring som alltid lukter rart og har heller pussig vareutvalg) og lykkes med det. Håper det norske forbrukersamfunnet kan bli litt mer bevisste, og at Steinar J. Olsen med dette har bevist for hele Norge at kommersiell etisk handel går an! :)

Ingen kommentarer: